Snelle, gratis levering binnen NL boven de €40,-
14 dagen niet goed geld terug garantie
Achteraf betalen mogelijk via Riverty (vanaf €40,-)
Bel of app ons op: 010 8182780
 

Over zilver keurmerken
Zilver, zoals verwerkt in sieraden, is een legering (een mengsel van twee of meer metalen). Fijnzilver, de officiële benaming voor puur zilver, is niet geschikt voor verwerking in sieraden. Daarom worden er andere metalen aan toegevoegd, voornamelijk koper.

Het aandeel zilver in een legering bepaalt het gehalte ervan:

  • Bij een aandeel van 92,5% of meer aan zilver in een legering spreekt men van eerste gehalte zilver of sterling zilver
  • Bij een aandeel van 83,5% of meer aan zilver in een legering spreekt men van tweede gehalte zilver
  • Bij een aandeel van 80% of meer aan zilver in een legering spreekt men van derde gehalte zilver

Een legering met een aandeel van minder dan 80% zilver mag in Nederland geen zilver worden genoemd. Dit staat beschreven in de waarborgwet. Hierin staat o.a. ook dat iedere handelaar in zilveren voorwerpen verplicht is zijn waar te laten onderzoeken op zilvergehalte. Een uitzondering wordt gemaakt voor zilveren sieraden lichter dan 8 gram. Indien een sieraad een bepaald gehalte aan zilver bevat wordt er een keurmerk in afgeslagen. Dit keurmerk is een waarborg voor de consument en een garantie dat wat hij of zij koopt ook écht zilver is.

In Nederland zijn er twee bevoegde instanties die zich bezighouden met het onderzoeken en keuren van edelmetalen voorwerpen: Waarborg Holland in Gouda en Edelmetaal Waarborg Nederland in Joure. Beiden voeren ieder hun eigen keurmerken. Deze zien er als volgt uit:

Al onze kettingen en armbanden zijn van eerste gehalte zilver. Alle sieraden zijn, indien zwaarder dan 8 gram, voorzien van een van beide keurmerken.
In de meeste van onze sieraden is het keurmerk te vinden in het oogje, direct achter het slot of op één van de eindlussen.

Keurteken
Laatst bekeken